Tresoar legt haar collectie in de handen van lokale makers.

Tresoar bezit goud. Schatten, verborgen in papier, in boeken, in beelden. Hier staat waar we vandaan komen en hoe we daar zijn gekomen. Hier staat wie en wat ons beeld op vandaag gevormd heeft. Dit is waar de toekomst vroeger is gestart. Hoe krijgen we deze schatten bij meer mensen? Hoe zorgen we dat deze schatten, ook in het heden, een vaste plek in onze gedachten krijgen?

Met deze vraag zijn videoplatform New Noardic Wave, woordkunstenaarsplatform Dichter Bij Leeuwarden en Tresoar in de zomer van 2019 gaan brainstormen. Want wat nou als we een woordkunstenaar over een bestaande expositie een stuk spoken word laten vertellen, en daar door een videomaker een passende video bij laten maken?

Onze achtergrond naar de voorgrond trekken

“Er ligt zoveel van waarde in Tresoar”, legt Annemarie Lindeboom, initiatiefneemster van dit project, uit. “Dit moet nog veel meer mensen kunnen aanspreken. Ook jongeren, want onze roots zijn super interessant. We willen met dit project onze geschiedenis meer laten leven, meer laten beleven.”

“En hoe kan je dat nou het beste neerzetten? Nou, door er een moderne draai aan te geven. Met video, met Spoken Word. Juist ook online je collectie op een creatieve manier laten zien, daarmee laat je aan veel meer mensen zien wat voor waardevolle zaken je allemaal in huis hebt. Plus: je geeft meteen een podium aan het talent van makers hier in de regio.”

Wy kinne der noch wol ien by ha

Wat pak je dan, met zo’n groot archief? Ga je gewoon een beetje rondstruinen in de boeken met een woordkunstenaar, of kies je voor een specifiek thema? “Uit onze brainstorms kwam het idee naar voren om het te koppelen aan de exposities die Tresoar nu heeft”, vertelt Celine Wierda, één van de projectleiders van het pilotproject. “Een prachtige expositie die nu te zien is, is die over de Joodse kinderen die in Friesland opgevangen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog: “Wy kinne der noch wol ien by ha”.  Dat zijn bijzondere verhalen, stuk voor stuk. Het was dan ook niet meer dan logisch dat onze pilot dit verhaal moest vertellen.”

“Hierop hebben we Cor Giesing als woordkunstenaar gezet, beter bekend als CeeMajor. Een rasechte spoken word en hiphopartiest uit Leeuwarden.”

Uitdaging tijdens Corona

“Het was wel een uitdaging, met de video in dit project”,  vertelt Anton Felipa, projectleider vanuit New Noardic Wave. “We hebben voor deze pilot Erik Middendorp ingeschakeld als videomaker. Het idee was om Cor Giesing in de video aan het publiek zijn stuk Spoken Word te laten vertellen, in beeld. Door Corona was het niet mogelijk om samen te filmen. En dan komt het aan op de creativiteit van de maker. Erik heeft daar een verrassende draai aan gegeven.”

Kruisbestuiving

“Wij zijn steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden en kanalen om het ‘Ferhaal fan Fryslân‘ te vertellen”,  zegt Meindert Reitsma, medewerker van Tresoar. “Daarnaast stimuleren wij producties die over de Friese geschiedenis en literatuur gaan en zeker als het onze collectie betreft. Met deze nieuwe kruisbestuiving is dit goed gelukt.”

“Zou je je kind aan vreemden meegeven? Zou je in je gezin een kind opnemen met gevaar voor eigen leven?”

“Gisteren stonden we stil”, zegt Annemarie. “75 jaar na de oorlog, de herdenking van hen die gevallen zijn. Maar laten we ook hen herinneren, die opstonden in deze tijd. Die het risico durfden te nemen, voor een ander. Dit is wat er hier in onze provincie is gebeurd, dit zijn de helden die de aandacht verdienen. Die vandaag gevierd moeten worden. Deze video is onze gezamenlijke bijdrage aan dit verhaal.”