SAMEN

Leeuwarden door de ogen en woorden van jonge kunstenaars

in de week van de poëzie zijn tien woordkunstenaars en tien fotografen aan de slag gegaan met het thema samen. De helft startte met het maken vanuit eigen inspiratie bij het thema, de andere helft liet zich juist inspireren door het werk van de ander. Deze bundel is huis-aan-huis verspreid in Leeuwarden.

Blader online door de bundel

Een nee-nee sticker op de brievenbus? Of woon je buiten Leeuwarden?
Geen zorgen: hier kun je de bundel online doornemen.

De fotografen

Annemarie Seunnenga

Ik zie mezelf als een 'visual designer'; ik hou niet alleen van vormgeving, maar ook van interieur en fotografie. Het mooie aan fotografie vind ik dat je een bepaald gevoel of een bepaalde sfeer kunt vangen in een beeld of serie beelden. Dat zit hem vaak in kleine dingen om je heen; die dingen probeer ik op te zoeken en te vast te leggen.

Annerie Huls

Ik woon sinds een paar jaar in Leeuwarden. Observeren is voor mij altijd al een rode draad geweest. De mystiek rondom het leven interesseert mij enorm. Fotografie blijft in mijn optiek een bijzondere ontdekkingsreis, mede door de verschillende thematiek waarmee ik werk.

Martijn Frankema

Ik streef naar diversiteit op het gebied van schoonheid ervaren. De Homo Universalis die alles enigszins goed kan en zo de wereld steeds dieper en rijker kan ervaren. Kunst. Bedacht, gemaakt en gemanipuleerd van alle kanten vanuit één visie. Hiermee streef ik naar authenticiteit.

Brent Souverein

Ik ben geïnteresseerd in design en kunst. Met deze interesse creëer ik mijn eigen producten. Ik documenteer mijn eigen leven door middel van fotografie. Maar mijn interesse trekt mij meer naar de design wereld toe, mijn doel is om producten (en uiteindelijk architectuur) te ontwerpen.

Piter Reitsma

Ik studeer communicatie en multimedia design aan NHLStenden. Ik maak videos onder de naam Papa Piter Producties. Als ik groot ben wil ik ook heel graag filmmaker zijn. Om dat te bereiken loop ik momenteel stage in de grote stad (Amsterdam) bij een heel leuk videobedrijf.

Nick Veenstra

Mijn werk is te omschrijven als 'fine-art photography'. Hierin verwonder ik me over de wereld buiten de stad. Een dans tussen het landschap en het weer, waarin ik me vaak focus op de reflectie in het water en de kleuren in de lucht.

Daphne Roos

Ik ben als fotograaf voornamelijk actief in het vastleggen van (muziek)evenementen. Dat is ook wat ik het liefste doe. Niet gemaakt en geënsceneerd, maar de momenten die vanzelf ontstaan op beeld krijgen en de sfeer overbrengen. Je kunt mij vinden op Instagram!

Indy van Oss

Voor mij is fotografie als een liefdesbrief. In een beeld kan ik laten zien wat ik voel en waar mijn oog op valt en zo de wilde schoonheid in alles om ons heen opslaan en vertalen. Elke foto maakt de wereld een beetje meer van mij, en mij een beetje meer van de wereld.

Alwin Sinnema

Ik ga vaak af op mijn intuïtie. Zo laat ik graag ruimte over voor onvoorspelbaarheid tijdens het maken van foto’s, door niet alles tot in de puntjes voor te bereiden. Vanuit mijn innerlijke belevingswereld en door heel waarnemend te werk te gaan, denk aan het voortdurend scannen naar details en in te spelen op bestaand licht en contrastrijke elementen, zet ik de situatie naar mijn hand.

Annelies Visser

Ik ben Annelies, 24 jaar en student aan de Academie voor Popcultuur. Fotografie en film zorgen ervoor dat ik momenten kan vastleggen en het ontastbare, tastbaar kan maken. Ik wil rauwe emoties overbrengen op een pure manier.

De woordkunstenaars

Afrida Adema

Ik vind het fijn om mijzelf, mijn gevoel en hoe ik het leven ervaar uit te drukken door middel van kunst. Het voelt bijna als meditatie, wanneer ik mijn pen en papier, penselen of instrument op pak. Ik hoop dat jullie net zo genieten van het lezen, als ik deed bij het schrijven.

Rinske Dolstra

Het is gewoon heel fijn om inkt uit te smeren over papier en daar ontstaan dan wel eens leuke tekstjes uit. Over bruine bananen in blauwe bakjes. Dansen in het avondlicht van suikerspinbomen. Over natte wangen en oploskoffie. Op mijn emmerlijst staat op nummer twee een bundel uitgeven.

Marijke Huisman

Sommige mensen slapen 's nachts, ik schrijf liever. De nacht geeft mij de rust en ruimte om mijn gedachtes los te laten en die op te schrijven. Thema’s zoals het leven, relaties, angsten en onzekerheden zoals ik die om mij heen beleef komen aan bod. Met als doel het publiek achter te laten met iets om over na te denken. Ik werk met het thema ‘de nacht’ en het sublieme.

Joel Hut

Ik kom oorspronkelijk uit de Zuidwesthoek en ik schrijf in mijn eigen Fries, het Zuidwesthoeks Fries. Ik ben op mijn zestiende begonnen met schrijven en vanaf mijn zeventiende staan er gedichten van mij in de Friese tijdschriften Ensafh en De Moanne. In mijn werk speel ik met de combinatie van vorm en inhoud. Ik schrijf voornamelijk over wat ik meemaak en over het schrijven zelf. In 2020 is mijn debútbundel in eigen beheer uitgekomen: börtersgrut.

Julia van Zoelen

Sinds ik me kan herinneren gebruik ik al woorden om mijn gevoel te duiden. Ik maak veel gebruik van klank en beeldspraak. Soms omschrijven mijn gedichten een persoonlijk verhaal of gevoel, soms een maatschappelijk onderwerp waarin ik persoonlijke verhalen vervlecht. Het belangrijkste vind ik dat gedichten altijd een beetje mysterieus zijn en voor iedereen iets anders kunnen betekenen.

Marco Merijn Klüte

Ik laat me inspireren door de taal en zet haar naar mijn hand in metaforen en zelfverzonnen samenstellingen. Wat ik voel en meemaak inspireert me om te schrijven (om te delen) maar van een uitdaging ben ik niet vies. Ik zie de wereld in beelden en kleuren waardoor communiceren vaak niet gaat op mijn gewenste manier, schrijven helpt mij de dingen te uiten die vertelt moeten worden, in mijn eigen woorden en met mijn eigen regels.

Hindirk Storm

Schrijven is pure magie bedrijven. Wat begon als een onschuldig wederzijds onkundig liefdesverhaal, is totaal uit de hand gelopen tot verleiding op massale schaal. Perceptie beïnvloeden van propaganda doelgroepen. Het raken van de gevoelige snaar. Wat mensen beweegt en wie, dat is zeg maar, mijn hardcore fantasy.

Iris Dicke

Ik ben Iris Dicke, ik ben vijftien jaar en schrijf sinds 2018 bij Meeuw Jonge Schrijvers. Ik ben begonnen met het schrijven van toneelteksten, maar nadat ik in 2019 meedeed aan de wedstrijd Kunstbende kwam ik erachter dat poëzie toch meer iets voor mij is. Naast poëzie schrijf ik ook spoken word waar ik zelf de muziek bij maak. Mijn teksten zijn onder andere te lezen/te zien op het digitale eiland van Oerol en Virusverhalen.

Mees van Rijswijk

Ik schrijf over de belangrijke én de onbelangrijke dingen in het leven. In mijn teksten leg ik in klare, begrijpelijke taal uit dat de wereld vaak niet zo ingewikkeld is als ze lijkt. Maak je klaar voor een grote dosis zelfspot, een hele hoop nuchterheid met een sausje van positiviteit.

Bram Bolten

Ik probeer in mijn korte teksten, gedichten en hersenspinsels de wereld te begrijpen. Van de dingen die ik om heen en zie ben ik vaak benieuwd waarom ze precies gebeuren. Daarom schrijf ik graag met een vleugje filosofie en fantasie. Ik hoop de juiste woorden te vinden om de lezer tot een nieuw inzicht te brengen.

De bundel Samen wordt je aangeboden door