poetry slam 058

Normaal gesproken doen we zo’n vier tot vijf keer per jaar een Poetry Slam. Misschien vraag je je af hoe alles gaat op zo’n avond. Of wat je moet voorbereiden. Dat leggen we je hier even uit. 

 

 

Oh ennuh: ben jij geen woordkunstenaar, of wil je niet meedoen maar wel gewoon weten wat de avond inhoudt? Kortom: ben jij het publiek? Lees dan ook even mee, want jij bepaalt wie de winnaar wordt! 

 

de opbouw

Er zijn drie rondes voor de slammers. De eerste ronde treedt elke deelnemer op. Hierna zal het publiek stemmen op hun favoriet en de beste daarna (ze hebben twee stemmen). Dan volgt er een selectie van Slammers die doorgaat naar de volgende ronde (meestal zijn dit er rond de vijf). In de tweede ronde heb je hetzelfde principe, maar dan gaan er maar twee winnaars door naar de derde ronde, de finale.

 

In de finale doe je als slammer eerst nog een prachtig eindgedicht. Probeer dit iets korter te houden: rond de drie minuten. We kappen je niet af als je vijf minuten doet, maar het is voor het publiek ook leuker wanneer dat iets korter is. Want daarna ga je nog de battle in: een stukje wat natuurlijk hoort bij een officiele slam. 

En voordat je denkt: ohjee, moet ik dan improviseren? Nee, dit kunnen gewoon bestaande stukjes van gedichten zijn, zo’n drie tot vijf zinnen om en om. Maar: geef het publiek het idee dat je improviseert: bereid een paar korte stukjes van je gedichten voor die universeel zijn voor bijvoorbeeld schrijvers, cafe De Spoek, of wat dan ook, en noem de naam van je tegenstander een paar keer! Het publiek bepaalt de winnaar, deze moet je dus vermaken! 

  HET PUBLIEK BEPAALT

Het publiek stemt in traditionele slamstijl! Elke ronde krijgen zij twee stemmen: eentje voor hun maat, en eentje voor een ander die ze ook heel goed vonden. Op die manier voorkomen we dat als je veel maten meeneemt, je meteen wint.

JOUW PERFORMANCE

 
  • Voor ronde 1 en ronde 2 heb je beide keren vijf minuten max de tijd.  Voor ronde 3 ongeveer drie minuten gedicht, en slammen we tot zolang het lukt/leuk is. 
  • Het is toegestaan om je boekje, schrift, bundel of wat dan ook mee te nemen ter ondersteuning. 
  • Bereid je voor om te winnen. Dat betekent dat je materiaal voor moet bereiden voor drie rondes. Je kunt natuurlijk langere gedichten hebben of denken: deze is zo sterk, ik doe alleen deze. Dat staat je natuurlijk vrij. 🙂 
 

22 Februari:
CAFE DE SPOEK
19:00 uur inloop

 Meld je aan via facebook als publiek, en wil je meedoen als deelnemer, stuur dan een berichtje naar info@dichterbijleeuwarden.nl met in het onderwerp “Geef Slam” en stuur meteen een bio en foto van jezelf mee! 

Contact

Info@dichterbijleeuwarden.nl
06 52545607

Dichter bij Leeuwarden wordt ondersteund door:

Gemeente Leeuwarden 
Explore the North 
Leeuwarden Unesco City of Literature 
Provincie Friesland

Word lid van DBL

Word onderdeel van onze community