Erik de boer

Serieus absurdisme dat vriendelijk vervreemd. 

 

Erik de Boer (Drachten, 1991) is beeldend kunstenaar en performer. In 2015 studeerde hij af aan D-Drive in Leeuwarden. 

 

Zijn gedichten en spoken word performances zijn dadaïstisch absurd. Hij speelt graag met woorden, klanken, taal en de verwachtingen van het publiek. Grote maatschappelijke onderwerpen en kleine persoonlijke dingen worden door Erik geobserveerd. Hij maakt hier teksten en scenes van die het publiek prikkelen en vaak op het verkeerde been zetten. Met zijn kunst wil Erik je net op een andere manier naar zaken doen kijken. 

 

‘(…) Zo had de Friese dichter Erik de Boer de lachers op zijn hand met een aantal voordrachten uit zijn eigen bundel Een Waging Pogen, waarin hij in een droogkomische podiumpresentatie zijn elastisch taalgevoel aan de dag legt. Na zijn (bewust) statische en lekker stugge performance (…)’ – 7 september 2022 in NRC over zijn optreden op het Fringe Festival.

 

Naast het maken van voorstellingen, geeft Erik ook met regelmaat korte poëzie optredens of speelt hij een breed repertoire accordeon. Hij schrijft ook graag in opdracht, vooral voor organisaties met projecten die creatieve ontwikkeling stimuleren. Eens per maand organiseert hij Poëzie Zaterdag in café Marktzicht in Drachten. Een moment waarop dichters bij elkaar komen, nieuw werk uitproberen en erover met elkaar en publiek in gesprek gaan. Voor een impressie van zijn werk en kunstwerken neem je een kijkje op: www.erikdeboerart.com. 

Publicaties: 

– Dit Is Geen Map (eigen gedichtenbundel, 2015) 

– Pauper Bundel (gedichtenbundel poëzie collectief Pauperpoezie, 2021) 

– Een Waging Pogen (eigen gedichtenbundel, 2021)

Erik de Boer met Een Waging Pogen - eigen foto - Erik de Boer

Mijn projecten

Een Waging Pogen – de bundel; oprecht dadaïsme in beeld en tekst.

In de bundel Een Waging Pogen toont Erik je de wereld zoals een kapper je je achterhoofd laat zien. Met een theatraal voorwoord, een titelgedicht met de hoop op ‘wredevereld’ en dadaïstische ontroerende en prikkelende gedichten verbaast en verrast deze bundel. Sommige gedichten zijn fonetisch geschreven, zitten vol herhaling of hebben een inleiding of instructie, wat te doen of hoe te lezen. Een Waging Pogen is direct ook een stukje kunst: iedere kaft is met de hand gedrukt, de inhoud met een typemachine getypt en de bundel is zelf gebonden.

Een Waging Pogen - de voorstelling; dadaïsme met een duif

Van zijn tweede dichtbundel ‘Een Waging Pogen’ heeft Erik de gelijknamige voorstelling gemaakt, die op het Fringe Festival Amsterdam in september 2022 in première ging. ‘Een Waging Pogen’ is een wervelende spoken word performance met een dadaïstische interpretatie van de maatschappij. Op absurde wijze worden de welbekende witte man, het milieu en de algehele samenleving geobserveerd. Inmiddels worden de lange en een verkorte versie van de voorstelling ook elders gespeeld.

EWP - Erik de Boer

Kunst creëren met schrijf-coaching

Voor het verdiepingsprogramma van het festival Welcome to the Village heeft Erik drie jongeren met autisme begeleid in hun schrijfproces bij Niemand Aan de Zijlijn (NADZ). Deze schrijvers hebben elk een grote fantasie en oog voor detail, maar niet altijd het vertrouwen of omdat te uiten. Erik heeft de jonge schrijvers gestimuleerd om ook beeldend aan de slag te gaan met hun verhalen. Hierdoor kwamen ze nog meer uit hun schulp en de jongeren sloten het project af met een mooie expositie van verhaal en beeld.

Blijf op de hoogte van al het DBL nieuws!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en wordt maandelijks op de hoogte gebracht van alle producties en innovaties op het gebied van het gesproken woord.
Contact

Info@dichterbijleeuwarden.nl
06 52 54 56 07

Dichter bij Leeuwarden wordt ondersteund door:

Gemeente Leeuwarden 
Explore the North 
Leeuwarden Unesco City of Literature 
Provincie Friesland

Word lid van DBL

Word onderdeel van onze community