Marije de lange

Als jong meisje werd ik reeds gegrepen door woorden. De kleine dorpsbieb opende -helaas voor mij slechts tweemaal per week- de deuren tot een fantasiewereld gevuld met verre geuren, kleuren en hele andere personen dan ik zelf. Dit stelde mij als kind in staat om te dromen. Tijdens mijn ontelbare leesuren transformeerde ik. Naar wie ik maar wilde. Naar waar ik maar wilde zijn. Alles werd levend en ik leefde me gulzig in.

In ons huis stond geen televisie, wellicht heeft me dat veel goed gedaan. Ik ontwikkelde mijn eigen smaak, door lezen, schrijven en onbevooroordeeld luisteren naar songteksten. Ik denk niet dat ik zo blij van Guns ’n Roses was geworden als ik Axel’s hoofd ooit in beeld had gezien. Het ging mij om de woorden, de klanken. C’est le ton qui fait la musique.

 

Tegelijkertijd schreef ik mijn eigen verhaal. Een boek zonder einde over hartsvriendinnen Judith en Mariama, waarbij laatstgenoemde (psychische) problemen in de privésfeer ervoer. Te volwassen voor zo’n jong meisje? Niet als je alle C boeken al driemaal uit hebt en soms graag ontsnapt aan je gewone, gelukkige maar ook gemiddelde gezinsleven in een klein Fries dorpje. En als jouw eigen hartsvriendin een Wolf in schaapskleren blijkt te zijn.

 

Later, in mijn werk als hulpverlener, ontdekte ik dat de toon inderdaad essentieel is, maar dat semantiek er eveneens toe doet. Regelmatig raak ik gefascineerd door woorden en hun betekenis. En Google ik daar gretig op los. Om hiervervolgens weer een heel verhaal omheen te bouwen.

 

Ik denk en droom in woorden. Leef door woorden. Woorden kunnen het verschil maken, woorden kunnen je doen schitteren. Woorden maken me vrij, vreugdevol. Woorden kunnen een mens eveneens tot val brengen. Mijn verhalen gaan over de hoogte- en dieptepunten van het leven. Over alles en niets, prachtig en lelijk. Meestal hoogstpersoonlijk, soms juist niet. De kracht van taal is onuitputtelijk en maakt van mij een beter mens.

 

Verhalen en woorden geven mij moed, een ander perspectief, ruimte, begrip. Laat mij jou een kleine ontsnapping geven met mijn verhalen.

Zodat je weer onbegrensd kunt dromen, net als toen.

 

 

Competenties

– creatief schrijven

– poëzie 

– verhalende journalistiek

 

Inspiratie

  • Muziek
  • De Drie heerlijke Kindjes
  • Natuur
  • Mensen
  • Alles en niets
WhatsApp Image 2022-11-04 at 2.44.51 PM

Blijf op de hoogte van al het DBL nieuws!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en wordt maandelijks op de hoogte gebracht van alle producties en innovaties op het gebied van het gesproken woord.
Contact

Info@dichterbijleeuwarden.nl
06 52 54 56 07

Dichter bij Leeuwarden wordt ondersteund door:

Gemeente Leeuwarden 
Explore the North 
Leeuwarden Unesco City of Literature 
Provincie Friesland

Word lid van DBL

Word onderdeel van onze community