Anna Lillioja

Anna Lillioja werd in 1988 geboren in Tallinn te Estland, middenin de vrijheidsrevolutie die een paar jaar later zou eindigen met onafhankelijkheid van de Sovjetunie. Op vijfjarige leeftijd verhuisde zij met haar moeder naar Rotterdam. Na haar studies Communicatiewetenschap en Comparative Cultural Analysis aan de Universiteit van Amsterdam werkte zij als redacteur bij het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) en begon ze te schrijven. Ze maakte verhalen en stukjes voor o.a. NRC, Volkskrant, Het Parool, National Geographic Traveler, NU.nl, Vrij Nederland en De Speld. De connectie met Estland is ook sterk gebleven. Ze verplaatst ze zichzelf graag in de verschillende talen en culturen. Zo publiceerde ze meerdere reisverhalen over Estland. En in 2022 deed ze mee als writer in residence aan Bosk, het wandelend bos van 1500 bomen in Leeuwarden. Hiervoor schreef ze portretten van mensen over ‘wortelen’.

294147786_10160259727959430_4229111241585443464_n - Anna Lillioja

Voorbeeldproject

Bosk: hoe wortelt een mens?

“Een paar maanden lang – maar eigenlijk al heel mijn leven – verdiep ik mij in het thema ‘wortelen’. Zelf kom ik namelijk uit Estland, en heb ik mijn thuisland, familie en alles dat ik kende als 5-jarig meisje verlaten. Recentelijk ben ik weer verhuisd – van de Randstad naar Leeuwarden. Hoe wortel je jezelf als mens? Kan ik mij ooit wel echt wortelen op een plek, omdat ik meerdere plaatsen als thuis heb gekend? Deze zomer stelde ik deze vraag in het kader van BoskLab ook aan anderen, en deed ik onderzoek naar hoe bomen wortelen, en hoe de natuur ons kan wortelen en wat we daarin van elkaar kunnen leren. Of hoe we steun en herkenning vinden bij elkaar. Het resultaat zijn vijf geschreven verhalen/portretten, waarin het verhaal van de geïnterviewde persoon verweven is met vertellingen uit de natuur. Wat mij het meest raakte is hoe verschillend de perspectieven waren van de geïnterviewden, hoe verscheiden de manieren om jezelf te wortelen of juist ontworteld te voelen.

Blijf op de hoogte van al het DBL nieuws!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en wordt maandelijks op de hoogte gebracht van alle producties en innovaties op het gebied van het gesproken woord.
Contact

Info@dichterbijleeuwarden.nl
06 52 54 56 07

Dichter bij Leeuwarden wordt ondersteund door:

Gemeente Leeuwarden 
Explore the North 
Leeuwarden Unesco City of Literature 
Provincie Friesland

Word lid van DBL

Word onderdeel van onze community