Jan-Willem Poelma 'Poelier'

Jan-Willem Poelma alias Poelier is sinds zijn 16e actief bezig met het schrijven van HipHop-teksten en het maken van HipHop-muziek. Enkele jaren geleden werd hij benaderd voor deelname aan een Poetry Slam in Leeuwarden en ontdekte hij dat een groot deel van de inhoud van zijn teksten nog beter tot zijn recht komt zonder de muzikale omlijsting van een hiphopbeat. Door deelname aan deze Poetry Slams is hij weer meer gaan schrijven en ook meer muziek gaan maken. Dit resulteerde onder meer in een halve finaleplek op het NK Poetry Slam in 2017 en een hoop nieuwe muziek. Met zijn teksten gaat Poelier associatief te werk. De rijmschema’s en cadans uit HipHop nog altijd nadrukkelijk aanwezig. Humor, ‘levenswijsheden’ en spitsvondigheden wisselen elkaar hierbij moeiteloos af in een stijl die gekenmerkt wordt door zijn pakkende podiumpresentatie en improviserend vermogen. Poelier heeft al een hoop mooie opdrachten via Dichter bij Leeuwarden mogen doen o.a.:

  • Schaafsessies (samen met pianist) – Schatzoekers (in opdracht van Tresoar)
  • Wat het licht nooit gezien heeft (in samenwerking met Historisch Centrum Leeuwarden)
  • De stadskas take-over (met improvisatieband)
Poelier

Mijn projecten

In november zijn in Zalen Schaaf in Leeuwarden vier woordkunstenaars (drie rappers en een spoken word artiest) het experiment aangegaan met een pianist: onder de kroonluchter van het een na oudste theater van Nederland ontstonden in enkele uren nieuwe nummers in een mix van klassiek en urban. 

 

Met Wiebe Kaspers op de vleugel. 

Wat Het Licht Nooit Heeft Gezien is een samenwerking tussen Leeuwarder Courant, Suksawat, Historisch Centrum Leeuwarden en Dichtersplatform Dichter Bij Leeuwarden en is ontstaan met het idee dat een spokentocht met spoken word artiesten te mooi was om te laten liggen. Jan Willem was een van de artiesten die een verhaal mocht vertellen op een duistere plek: in de oudste Joodse sjoel van Leeuwarden, verborgen ergens in een tuin in de Sacramentstraat. 

Vijf woordkunstenaars + een improvisatieband is gegarandeerd iets wat je nooit weer zult zien. Vrij letterlijk ook, want Momentum (de improvisatieband van deze avond) speelt nooit twee keer hetzelfde. Ze laten zich meevoeren op de woorden en zinnen van vijf woordkunstenaars, en daar had jij, on the spot, getuige van kunnen zijn. 

Blijf op de hoogte van al het DBL nieuws!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en wordt maandelijks op de hoogte gebracht van alle producties en innovaties op het gebied van het gesproken woord.
Contact

Info@dichterbijleeuwarden.nl
06 23 23 45 67

Dichter bij Leeuwarden wordt ondersteund door:

Gemeente Leeuwarden 
Explore the North 
Leeuwarden Unesco City of Literature 
Provincie Friesland

Word lid van DBL

Word onderdeel van onze community